Problém se přitom zdál být dočasný. Manažeři prodejny tvrdili, že do týdne pozvou inspektory znovu a lahůdkářství, oblíbené třeba Vlastou Burianem či Hugo Haasem, znovu otevřou.
Zásadním problémem jsou myši, které do provozovny pronikají z prostor domu, jež už firma Jan Paukert k podnikání nepoužívá. Kvůli tomu je potřeba udělat v budově stavební úpravy. Dům vlastní rodina zakladatele podniku a současný provozovatel je tam v nájmu.
ŽIVO U PAUKERTŮ:
|
„Musíme vyřešit oddělení prostor, aby k nám nepronikaly myši. Zatím nemá smysl zvát kontrolory, nedokázali bychom splnit jejich požadavky,“ vysvětlil Milan Heidler, jednatel společnosti Jan Paukert. Za ní stojí investiční skupina Natland, která si pronajímá prostory a platí i za licenční smlouvy.
Lahůdkářství muselo dočasně ukončit svoji činnost kvůli tomu, že v teplé i cukrářské kuchyni našli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) velké množství myšího trusu.
„Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy,“ uvedl tehdy mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Myši ve slavné 'chlebíčkárně'. Vše napravíme, slibuje firma Paukert |
Spolu s rodinou Paukertových nyní dohaduje provozovatel zásadnější rekonstrukci, která je nutná pro provoz a zamezení dalších hlodavčích nájezdů. I proto zatím nedokáže firma říct, kdy slavný podnik na Národní třídě znovu otevře.
„Odhad zatím nemáme. Když to přeženu, nevíme, zda bude rekonstrukce stát padesát tisíc nebo pět milionů,“ podotýká jednatel Milan Heidler.
Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stalo symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě.