Lidovky.cz

Němci mají více masa a lepší sladidla než Češi. Jak to vysvětlují výrobci?

Evropa

  6:00
PRAHA - Výrobci jogurtů či rybích prstů dodávají na český a německý trh zboží pod stejným názvem, ovšem s jiným složením. Třetina srovnávaných produktů v průzkumu prováděného Vysokou školou chemicko-technologickou skončila tímto zarážejícím závěrem. Jak to vysvětlují samotní výrobci?

V Česku je hlavní složkou výrobku Luch meat strojně oddělené drůbeží maso, v Německu maso vepřové. foto: Vysoká škola chemicko-technologickáReprofoto

Potraviny zakoupené v Německu měly v některých případech vyšší obsah masa, tuku či kvalitnější sladidlo. Může tak jít o klamání zákazníka v rámci jednotného trhu Evropské unie.

Společný projekt prodejního řetězce Ahold, europoslankyně Olgy Sehnalové (ČSSD) a expertů z VŠCHT zjistil, že z kontrolovaných 24 párů zboží zakoupených v Česku a Německu se složením neshoduje třetina z nich.

Výzkumníci požádali výrobce o vysvětlení. Některá byla redakčně krácena. Tady jsou:

Activia jahodová – Danone

Výrobek Activia jahodová má na českém trhu méně tuku, navíc obsahuje mléčnou...

Výrobek měl jiná barvia (vždy však na přírodní bázi). Nabízí rozdílný obsah tuku (podle výsledků analýz ČR: 2,43 g/100 g; SRN: 2,93 g/100 g). Do „českého“ výrobku přidává výrobce mléčnou bílkovinu.

Komentář výrobce:

„Společnost Danone vychází z principu, že výrobek musí kromě vysoké kvality uspokojovat potřeby lokálního spotřebitele. Receptura se tudíž může v některých parametrech lišit. Pokud se týče výrobku Activia, pro něj je nutnou podmínkou především dostatečně vysoký obsah jogurtových a unikátních probiotických bifidogenních kultur a stejně tak jako příchutě mohou být v různých zemích různé, tak i variabilita v rámci jednotlivé příchutě může existovat. Toto je i případ testovaných jahodových Activií, u kterých je složení jahodové složky lehce odlišné, což může přispět kromě zmiňovaného rozdílného stáří vzorků k rozdílu ve výsledné chuti.

Množství tuku v ovocném jogurtu je jednak ovlivněno tučností samotného mléka, ze kterého je bílý jogurt vyroben, jednak množstvím ovocné složky, která se s bílým jogurtem míchá. Na tučnost mléka má vliv odlišná strava krav a odlišné prostředí, ve kterém se krávy chovají. V rámci zajištění co největší čerstvosti mléka vyrábějí mlékárny Danone své výrobky z lokálního mléka, tak je tomu i v případě německé i benešovské mlékárny.“

Rama Classic – Unilever

Rama zakoupená v Česku měla obsah tuku jen 60 procent, zatímco německá 70 procent.

Komentář výrobce:

Obsah tuku ve výrobku Rama v Česku: 60 %, v Německu: 70 %.

„Odlišné složení (především obsah tuku) v jiných zemích odpovídá daným dlouholetým preferencím či zvyklostem daného teritoria. V České republice se tento výrobek používá především na studenou kuchyni, v jiných státech (například v Německu) je Rama univerzálním multifunkčním výrobkem s rozšířeným použitím na vaření, pečení a restování. Tento způsob použití vyžaduje současně vyšší obsah tuku.“

Lunch Meat – Tulip

V Česku je hlavní složkou výrobku Luch meat strojně oddělené drůbeží maso, v...

U zboží prodávaného v Česku bylo hlavní složkou strojně oddělené drůbeží maso, v Německu vepřové maso.

Výrobce se nevyjádřil.

Jacobs Krönung Gold - Mondolez

Výrobek Jacobs Krönung má v Česku téměř o 1/3 vyšší obsah kofeinu.

Na českém trhu měla káva téměř o třetinu vyšší obsah kofeinu.

Výrobce se nevyjádřil.

Pepsi cola - PepsiCo

Pepsi je v Německu slazena pouze cukrem.

Zboží dodávané do Česka sladí výrobce glukózo-fruktózovým sirupem, to německé cukrem.

Komentář výrobce:

„Jako jedna z nejvíce důvěryhodných spotřebitelských značek dbáme především na to, aby kvalita našich produktů co nejvíce odpovídala požadavkům spotřebitelů. Pepsi produkty a jejich složení se skutečně můžou lišit na různých trzích v souladu s různými preferencemi lokálních spotřebitelů, nicméně máme zavedenu řadu přísných systémů s cílem zajistit co nejvyšší úroveň kvality a bezpečnosti našich produktů a PepsiCo je odhodlána poskytovat spotřebitelům jasné, přesné a smysluplné informace o všech svých produktech, a to především na jejich obalech.“

Sprite – Coca Cola

Česká limonáda je slazená fruktózo-glukózovým sirupem, aspartamem a acesulfamem, německá cukrem.

Ice Tea Lemon – Coca Cola

V Česku je k dostání výrobek slazený cukrem, fruktózou a steviol-glykosidy, v Německu pouze cukrem. Český nápúoj obsahuje o 40 procent méně čajového extraktu.

Souhrnný komentář výrobce ke Spritu i Ice Tea:

V Německu je Nestea slazeno pouze cukrem a obsahuje o 40 % čajového extraktu...

„Ve vašem mailu hovoříte o testu kvalitativních parametrů nápoje Sprite a Nestea zakoupeného v německé a české obchodní síti. Podle protokolu se však u Sprite testovalo pouze použité sladidlo a parametry obalu. Kvalitu nápoje podle našeho názoru určují také jiné ukazatele, například přítomnost či nepřítomnost chemických konzervantů, technologicky pokročilé výrobní postupy (například použití aseptické linky či procesu paskalizace) a podobně, kterými se v testu nezabýváte.„

Rybí prsty – Iglo

Rybí prsty značky Iglo obsahují na českém trhu o 7 % masa méně než v Německu.

Výrobky se liší obsahem masa. Český obsahuje o sedm procent méně masa než německý.

Výrobce se nevyjádřil.

 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.