Lidovky.cz

Kontrola zvěřiny v restauracích. Nejčastějším prohřeškem je nejasný původ

Ekonomika

  12:01
PRAHA - Nejasný původ zvěřiny a chybějící daňový doklad, to byly nejčastější prohřešky, na které přišli kontroloři ze Státní veterinární správy. Dohromady kontroloři prošli přes 1200 zařízení.

Lovecká sezona foto: Shutterstock

Státní veterinární správa od začátku roku do října zkontrolovala více než 1200 restauračních zařízení. Přibližně v pěti procentech případů zjistili kontroloři pochybení. V případě podezření z pytláctví kontroloři navíc spolupracují s policií.

Více než třetina hospod a restaurací značí alergeny špatně nebo vůbec

Hospodští musí při kontrole předložit takzvaný doklad o původu suroviny. Je-li maso již staženo, musí být na obalu uvedeno číslo zvěřinového závodu, kde bylo maso kontrolováno a zkratka státu. Restaurace, které chtějí stahovat a zpracovávat zvěřinu, musejí být registrovány u Krajské veterinární správy. Stejné je to i nákupem zvěřiny od maloobchodního dodavatele. Zde jsou restauratéři povinni předložit obchodní doklad.

Kontrola zvěřina probíhá ve zvěřinových závodech, kde ji provádí proškolená osoba. V případě, že se jedná o divočáka, musí maso navíc projít kontrolou na larvy parazita svalovce, který může způsobit pro člověka nebezpečné onemocnění trichinelóza. Ta se projevuje horečkou, zvracením, bolestí svalů a může končit až smrtí.

Zvěřina se do nabídek restaurací dostává právě v těchto dnech. Důvodem je právě probíhající lovecká sezona. Lov vysoké zvěře probíhá až do konce roku. Kontrola zvěřiny spadá do kompetence Státní veterinární správy od ledna 2015, kdy byla schválena novela zákona o potravinách.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.