Lidovky.cz

Veterináři: Pražské restaurace měly loni největší problémy s masem

Ekonomika

  12:35
PRAHA - Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol.
Šéfkuchaři restaurace při práci (ilustrační foto)

Šéfkuchaři restaurace při práci (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Informaci sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pražští veterináři loni provedli 551 kontrol v provozovnách společného stravování a rozdali pokuty za více než milion korun.

Další častou chybou byla nedostatečná ochrana masa před kontaminací, čerstvé maso se také uchovávalo v nesprávné teplotě. „Úřední veterinární lékaři se při kontrolách setkali také s dalšími závažnými nedostatky, například ve 13 případech s prodejem prošlého masa nebo dokonce ve třech případech masa s čichovými a jinými smyslovými změnami,“ dodal Pejchal.

Nedostatky ve skladování i provozu

Nejvíc pochybení zjistili veterináři v dubnu, červnu, září a říjnu, kdy nedostatky našli při více než 30 procentech kontrol. „Při kontrolách byly rovněž zjišťovány nedostatky ve stavebně-technickém stavu provozu, v údržbě a sanitaci provozu, nevyhovující manipulaci s odpady, nedostatečné ochraně před škůdci či chybějící deklaraci alergenů,“ dodal mluvčí. Jedna provozovna byla uzavřena, v 65 případech podali veterináři podnět hygienikům a Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI).

ZAHÁLKA: Víc prkének a maso neházet do koše. Sedm největších hříchů restaurací

Veterináři v celé republice loni objevili chyby v přibližně každé sedmé kontrolované restauraci. Kontrol uskutečnili skoro 7 600. Celkovou výši pokut zatím nezveřejnili.

SZPI loni zkontrolovala přes 15 tisíc restaurací, hospod či barů. Třetina podniků podle ní porušila právní předpisy. Mezi nejčastější problémy podle inspektorů patřil zanedbaný úklid, plesnivé sklady a chladicí zařízení, výskyt hmyzu či hlodavců, chybějící přívod teplé vody či hromadění odpadů ve skladech.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.