Továrna se nyní nachází ve městečku Santeny, které je vzdálené třicet kilometrů jihovýchodně od hlavního města Francie. Společnost na výrobu mýdla zde našla útočiště potom, co válka proměnila syrské Aleppo v ruiny.
Mýdlo z tohoto města se vyrábí podle tradiční receptury smícháním olivového oleje, oleje z vavřínu s vodou a louhem, čímž vzniká hydratační a čistě přírodní čisticí prostředek.
Aleppo soap finds sanctuary far from the ruined city whose elegant souks made the coveted green bars for centuries https://t.co/TUmePFUQSv pic.twitter.com/fwcFL6IgeS
— AFP news agency (@AFP) 22. prosince 2016
Hassan Harastini a Samir Constantini začali mýdlo dovážet v roce 2004 a potom i sami pod značkou Alepia vyrábět. Constantini, původní profesí lékař a Harastini, který se výrobu mýdla naučil od svého otce, založili továrnu na okraji Aleppa.
Obyvatelé Aleppa se smiřují s jeho pádem. Zveřejňují ‚poslední‘ vzkazy a volání o pomoc |
„Už jsme nemohli do továrny chodit kvůli ostřelování a únosům,“ prohlásil Harastini. Ten se výrobou mýdla zabývá již 35 let. „Opustili jsme naši zemi, naše domovy a přátele,“ povzdechl si jeho společník Constantini.
Výroba syrského mýdla přesunuli čtyři tisíce kilometrů od svého domova, ale oba zakladatelé značky trvají na tom, že jejich produkt zůstane bytostně syrský. „Když si francouzský šéfkuchař otevře francouzskou restauraci v New Yorku, nabízí zákazníkům také francouzskou kuchyni, ne americkou. Stejné je to i s mýdlem,“ líčil Constantini.
Receptura pro výrobu aleppského mýdla navazuje na tradici starou tři tisíce let. „Jsem na tuto tradici velice hrdý,“ přiznal Constantini. „Know-how se neztratí. Vydrží i přese všechno, co se v Sýrii děje.“
Oba společníci se shodují na tom, že ve výrobě budou pokračovat doma, že se do jejich země vrátí mír.