Lidovky.cz

Kontrola odhalila vajíčka a drůbež z Makra. Pětina farmářů na trzích chybovala

Ekonomika

  16:00
PRAHA - Za letošní rok provedli veterináři zhruba 130 kontrol na farmářských trzích, v pětině případů zjistili pochybení. Meziročně jde o mírné zlepšení. Více závad je v Praze, kde bylo loni 28 procent kontrol se závadami.

Nejčastějším prohřeškem prodejců je podle Státní veterinární správy (SVS) nedostatečné označování nabízených potravin, dále pak prodej zboží neznámého původu. Za celý loňský rok uložili veterináři trhovcům 76 pokut za zhruba 580 tisíc korun.

Na farmářských trzích bývá pochybení podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda častější než v kamenných obchodech. „Prodejci se střídají a podmínky se mění,“ řekl.

Pokuty dávají veterináři většinou v řádech tisíců korun, i když by ze zákona mohli ukládat sankce o několik řádů vyšší. Podle ředitele však záleží na tom, jak velké bylo porušení předpisů a o jak velké nebezpečí pro zákazníka šlo.

„Pochybení jsou spíše lidská než systémová s výjimkou, když někdo podvádí, jak jsme například zjistili v Praze - Dejvicích, kde prodejce vajíčka i drůbež nakupoval v Makru nebo podobně, pak ji přebaloval a prodával ji jako farmářskou,“ dodal Semerád.

Veterináři upozorňují, že prodejci by si měli dávat pozor na správné teploty, ve kterých se mají potraviny uchovávat, zvláště v horkých dnech. Například prodejní teplota prostředí u vajec musí být mezi pěti a 18 stupni Celsia, u mléčných výrobků mezi čtyřmi až osmi stupni. Vepřové, hovězí a skopové maso se má před prodejem skladovat v sedmi stupních Celsia, drůbež a králíci při čtyřech stupních.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.