Lidovky.cz

Výroba hovězího masa na Vysočině byla loni druhá nejvyšší v Česku

Ekonomika

  8:56
PRAHA - Zpracovatelé na Vysočině loni dodali druhé nejvyšší množství hovězího a telecího masa v ČR, větší produkci měl jen Pardubický kraj.

(ilustrační snímek) foto: Shutterstock

Z Vysočiny za minulý rok plynulo 15.928 tun hovězího masa, v meziročním porovnání množství stouplo o 5,9 procenta. Výroba vepřového masa se na Vysočině vloni zvýšila o 2,6 procenta, mezi kraji byla pátá nejvyšší. Uvedla to jihlavská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Na jatkách v Kraji Vysočina loni skončilo 53.023 kusů skotu, v porovnání s rokem 2017 jich bylo víc o 2109. Zároveň se zvýšila průměrná hmotnost poražených dobytčat. Na celkové výrobě hovězího a telecího masa v Česku (71.579 tun) se firmy na Vysočině loni podílely 22 procenty.

Prasat dali chovatelé v loňském roce na Vysočině porazit 214.851. Vepřového masa dodaly podniky na trh 21.687 tun, v meziročním porovnání to bylo více o 2,6 procenta. Nejvyšší výroba vepřového masa byla v Jihočeském kraji, Vysočinu předčily i Středočeský kraj, Jihomoravský kraj a Královéhradecký kraj. Loňská produkce vepřového masa v ČR byla 210.910 tun, z Vysočiny byla přibližně desetina.

Skopového masa bylo loni na Vysočině vyrobeno jen 13 tun, i tak to byl meziroční nárůst o osm procent. Na produkci tohoto druhu masa v Česku, která byla 233 tun, se podle statistiků Vysočina podílela zhruba šesti procenty.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.