Lidovky.cz

Ekonomika

Sklizeň chřestu v Hostíně byla méně kvalitní než vloni, poznamenal ji i nedostatek brigádníků

„Je to náročné. Nesu to docela negativně, jako bedňák a technik osvětlovač jsem si vydělal mnohem více a moje práce mě moc bavila. Ale musím to vydržet,“ popisuje Dominik, který teď sklízí na poli chřest. foto:  Petr Topič, MAFRA

Hostín (Mělnicko) - Sklizeň chřestu v okolí Hostína u Vojkovic na Mělnicku byla letos podobná jako loni, ale méně kvalitní. Ovlivnilo ji dubnové suché počasí i nedostupnost zahraničních brigádníků kvůli pandemii koronaviru a s ní souvisejícími opatřeními. Nejistota trvá i pro příští rok, řekl jednatel společnosti Český chřest Jiří Šafář.
  14:25

Celkem roste v Hostíně a okolí chřest na 186 hektarech. Opatření související s pandemií koronaviru na jaře ovlivnila také provoz restaurací i export do Německa. Letos se vzhledem k jarnímu výpadku trhu a obavám z nedostatku pracovních sil zhruba ze 30 hektarů ploch hostínského chřestu nesklízelo. Chřestu to může prospět a takzvaně si odpočine pro příští rok, ale jeho kvalitu ovlivňují i další okolnosti.

Při sklizni chřestu je třeba nasazení pracovníků celou dobu sezony včetně víkendů. Sezona obvykle začíná v dubnu a končí v červnu. „Chřest nepočká, potřebujete každý den sklízet,“ uvedl Šafář. Najatí pracovníci podle něj ne vždy tuto potřebu akceptovali a z různých důvodů se například nedostavili, například kvůli deštivému počasí. U zahraničních brigádníků se podobně problémy v takové míře neobjevují, řekl.

„Je to náročné. Nesu to docela negativně, jako bedňák a technik osvětlovač jsem...
Ústřední krizový štáb řeší, jak pracovní sílu do zemědělství opět dostat.

Navíc je třeba dělníky pro sklizeň chřestu zaškolit a několik dní trvá, než člověk získá potřebný grif. I proto kvalita sklizně letos podle Šafáře pokulhávala, protože běžně tvoří odpad, tedy část sklizeného chřestu, kterou není možné využít, přibližně pětinu sklizně, letos to bylo až kolem 30 procent. Právě proto by pro příští rok farmáři z Hostína chtěli mít i kmenové zaměstnance, ale trápí je nejistota nejen v případě zahraničních pracovníků, ale i provoz restaurací a obchodů, které může opět ovlivnit koronavirus. Proto celé přípravné podzimní práce přesouvají na jaro, aby získali čas.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.