Lidovky.cz

Šéfkuchař, který opravdu zaujal

Média

  17:11
PRAHA - Na obrazovky TV PRIMA vstoupil razantně nový seriál o vaření, který má šanci výrazně překonat dosavadní průměrnost tohoto typu pořadů. Jeho hlavní postavou je šéfkuchař a provozovatel dvou pražských restaurací Zdeněk Pohlreich, který hovořil s Lidovými novinami po odvysílání prvního dílu pořadu Ano, šéfe!

Zdeněk Pohlreich foto: TV PRIMA

Jaké jste zaznamenal ohlasy na první díl pořadu Ano šéfe!?
 
Zatím jich moc nebylo, dostal jsem pár sms od kamarádů a ty byly docela dobré. 
 
Ozval se vám majitel restaurace Hrádek, jehož podnik jste se snažil opět přivést k životu?
 
Ne, nikdo z restaurace Hrádek v Litoměřicích mi nevolal. Já s těmi lidmi pak už neudržuji žádný kontakt, to dělá produkce z Primy. Já jsem vlastně jen "najatá hééérečka". 
 
Zdeněk Pohlreich

Je těžké udržet si odstup a kritizovat lidi, s nimiž si za dobu natáčení vytvoříte bližší vztah?
 
Ani ne, musím se udržet a nebýt příliš osobní. 
 
Mrzelo vás, že "resuscitace" restaurace Hrádek nevyšla?
 
Samozřejmě mě to netěší, ale je třeba si uvědomit, že hlavou podniku je vždycky majitel a pokud si myslí, že šéfkuchaři jsou nějací exoti, kteří si někde něco kuchtí, je to chyba. Šéfkuchaři jsou duší podniku a majitelé, kteří jim nepostkynou vhodné podmínky, nemají šanci. 
 
Proč jste se vlastně do tohoto projektu pustil?
 
Líbil se mi formát. 
 
Prima ho koupila v licenci - v originále je to reality show Kitchen Nightmares s Gordonem Ramsayem. Je slavný skotský šéfkuchař vaším "předobrazem"?
 
No... Já Gordona Ramsaye velice sleduji a uznávám jako hvězdu světového formátu, ale to, co dělá v Kitchen Nightmares, je na mě už příliš krajní. Každopádně, je to skvělý kuchař, ale osobně - lidsky - ho neznám. 
 
Stejně jako Ramsay ale nejdete pro ostřejší slovo daleko... 
 
Že jsem jako sprosťák? (směje se)
 
No ano, jenže narozdíl od něho, kterého nikdo necenzuruje, vám Prima ta sprostá slova vypípává. Proč?
 
Asi na to je nějaký zákon a oni, kdyby to nedělali, by se dostali do problémů. A co se týče mého slovníku - já, když se rozčílím, tak se opravdu nevyjadřuji salónním způsobem. Prostě jsem takový. 
 
Jste připraven na to, že se z vás stane celebrita, kterou budou lidé poznávat na ulici?
 
Myslím, že tak hrozný to nebude. A kdyby jo a bylo nejhůř, tak mám několik kuchyní, kam můžu zalézt. 

Zdeněk Pohlreich 

Jak stíháte natáčení a vedení svých restaurací Cafe Imperial a Divinis?
 
Dobře, dá se to. Dokonce pořád ještě spím osm hodin denně. Jde to zvládnout, protože mám kolem sebe skvělé lidi, kteří mi pomáhají. 
 
K čemu (kromě zábavy) tento pořad podle vás bude?
 
Doufám, že pomůže několika restauracím postavit se znova na nohy, zlepšit se. Musím říct, že obdivuji ty, kteří se do toho projektu přihlásili, protože to byli lidé, kteří si uvědomovali, že to je s jejich podniky špatné. Oceňuji tu odvahu, i když si uvědomuji, že to dělali i z reklamních důvodů. 
 
Ale v případě Hrádku si ponaučení od vás nevzali. Majitel rezignoval a teď je prý restaurace na prodej. Jaký to je pocit, když vidíte, že vaše práce byla marná?
 
Já jsem zvyklý na to, že se lidi nepoučí. Ono je strašně těžké změnit se. Znám to ze svého vlastního života.
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.