Jenže podle plánů Evropské unie by z balení kávy a dalších potravin mělo zmizet datum minimální trvanlivosti. Cílem je snížit plýtvání potravinami. Evropané ročně vyhodí 90 milionů tun potravin. Šestina z tohoto množství skončí v popelnicích zbytečně.
- Jak na další potraviny působí dlouhé skladování?
- Co udělá s jejich kvalitou?
Odpovědi najdete v úterních LN.
Vědci z Pahy staví umělou DNA
Říká se jím Hocek Group. Tým profesora Michala Hocka, který se v rámci společné laboratoře ÚOCHB a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy věnuje bioorganické chemii nukleových kyselin. Před pár dny zaznamenal další z úspěchů, když Pavel Kielkowski a Jindřich Fanfrlík spolu s Hockem publikovali v prestižním časopise Angewandte Chemie článek rozšiřující dosavadní znalosti mechanismu replikace DNA. „Zjednodušeně řečeno, máme umělé stavební kameny, které enzymy zabudovávají do DNA mnohem efektivněji než přirozená písmena genetické abecedy, a vyrábí tedy uměle modifikované nukleové kyseliny,“ řekl LN Hocek.
Pohnutý osud: horolezec Hrubý
Ve stěně jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I měl Zdeněk Hrubý loni oslavit již 57. narozeniny. Jenže se jich nedočkal. Jeden z nejuznávanějších českých horolezců, věčně dobře naladěný a vzdělaný chlapík, svůj život zakončil pod jihozápadní stěnou karákóramského obra. Po vlastní chybě.
Více čtěte v úterních LN.