Lidovky.cz

Úterní LN: Uchovávat kávu roky? Nesmysl, říkají experti

Média

  22:00
PRAHA - Kdo si chce vychutnat opravdu dobrou kávu, měl by si jí koupit malé množství a hned ho spotřebovat. I vakuově balená zrnka začínají přicházet o aroma a chuť už po třech měsících. „Káva z nich se bude dát pít samozřejmě i po roce, už to ale nebude ono,“ říká Michal Jirek, majitel internetového obchodu Čerstvá káva.
Káva - ilustrační foto.

Káva - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Jenže podle plánů Evropské unie by z balení kávy a dalších potravin mělo zmizet datum minimální trvanlivosti. Cílem je snížit plýtvání potravinami. Evropané ročně vyhodí 90 milionů tun potravin. Šestina z tohoto množství skončí v ­popelnicích zbytečně.

  • Jak na další potraviny působí dlouhé skladování?
  • Co udělá s jejich kvalitou?

Odpovědi najdete v úterních LN.

 

Vědci z Pahy staví umělou DNA

Říká se jím Hocek Group. Tým profesora Michala Hocka, který se v ­rámci společné laboratoře ÚOCHB a­ Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy věnuje bioorganické chemii nukleových kyselin. Před pár dny zaznamenal další z úspěchů, když Pavel Kielkowski a Jindřich Fanfrlík spolu s Hockem publikovali v prestižním časopise Angewandte Chemie článek rozšiřující dosavadní znalosti mechanismu replikace DNA. „Zjednodušeně řečeno, máme umělé stavební kameny, které enzymy zabudovávají do DNA mnohem efektivněji než přirozená písmena genetické abecedy, a vyrábí tedy uměle modifikované nukleové kyseliny,“ řekl LN Hocek.

Pohnutý osud: horolezec Hrubý

Ve stěně jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I měl Zdeněk Hrubý loni oslavit již 57. narozeniny. Jenže se jich nedočkal. Jeden z nejuznávanějších českých horolezců, věčně dobře naladěný a­ vzdělaný chlapík, svůj život zakončil pod jihozápadní stěnou karákóramského obra. Po vlastní chybě.

Více čtěte v úterních LN.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.