Lidovky.cz

Kurýři zažívají zlaté časy

Ekonomika

  9:08
PRAHA - Teplá zima bez sněhu a namrzlých silnic přála kurýrním firmám. Kvůli počasí lidé v daleko menším počtu odjížděli na hory a zůstali v práci. Zájem o služby kurýrů tak byl vyšší než před rokem.

Messenger foto: ČTK

„Oproti loňské zimě jsme zaznamenali nárůst zakázek o třináct procent,“ potvrdila jednatelka kurýrní firmy EPS Barbora Cornelio. Do ulic mohli vyrazit daleko dříve doručovatelé balíků na kolech nebo motocyklech. „Určitě se nám díky teplému počasí snížily náklady, které jinak bývají v zimě daleko vyšší,“ dodává Robert Blazius, majitel přepravní firmy Belmond.

Nejvíce zásilek se doručuje v prosinci, kdy firmy posílají dárky svým obchodním partnerům. „Průměrně máme kolem 2500 objednávek, těsně před Štědrým dnem je jich až 4800,“ informuje Mirek Kubálek ze společnosti Messenger. Dalším silným měsícem je květen. Naopak nejméně práce mají kurýři v březnu. „Lidé nemají peníze, protože v březnu většina národa platí daně, “ vysvětluje Blazius.

Kurýrní služby jsou doménou Prahy. Jediné milionové město v Česku má dostatek solventních zákazníků, navíc zde sídlí většina velkých firem. „Zatímco v Praze se denně rozvážejí tisíce zásilek, v jiných městech jsou to kusy. Ten rozdíl je stále propastný,“ konstatuje obchodní a marketingový ředitel společnosti Sprinter Jiří Král.

„Často vezeme jen pět zakázek týdně,“ říká majitel ostravské firmy V Kurýr Tomáš Výtisk. Podle něho je problémem manažerská nevyzrálost podnikatelů. „Za doručení zásilek nechtějí platit tolik, aby se kurýrní službu vyplatilo provozovat. Proto jsou v Ostravě pouze tři malé kurýrní firmy,“ dodává Výtisk.

Kurýrové většinou obsah zásilek neznají. Nejčastěji vozí obálky s dokumenty nebo penězi – někdy se jedná o statisícové částky. Často převážejí větší krabice nebo nezabalené zboží, jako jsou různé komponenty k počítačům.

Čeští zákazníci mají i kuriózní přání. „Loni jsme doručovali v jednu jedinou minutu současně na dvaceti místech po celé republice obálku do vlastních rukou, což bylo hlavně z hlediska přípravy značně náročné,“ uvádí Cornelio.

Ještě zajímavější zkušenost zažil kurýr, který z Holandska do jižních Čech doručoval koňské sperma. „Sperma navíc muselo zůstat teplé, takže jsme jej převáželi ve speciální termosce,“ dodává Blazius.
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.