Lidovky.cz

Obilí skupují přímo z polí

Ekonomika

  7:33
PRAHA - Výnos z letošní sklizně obilovin bude o 8,4 procenta vyšší než loni. Tak zní zpřesněný odhad Českého statistického úřadu. Přesto ale cena obilí i na domácím trhu roste a zdraží koncové výrobky pro zákazníky.

Pole. foto: Reprofoto

Čeští zemědělci letos sklidí 6 249 000 tun základních obilovin, což je o 484 000 tun více než loni. Kromě zvětšení osevní plochy základních obilovin o 1,8 procenta vyšší sklizeň ovlivnilo především příznivé počasí. „Nebyly to mokré žně a ani na poslední chvíli nepřišlo krupobití,“ řekl zemědělský analytik Petr Havel s tím, že nejnovější odhad statistického úřadu lze považovat za realitu.

„Přesto můžeme očekávat růst cen; sklizeň byla dobrá v celé Evropě, a přesto ceny rostou,“ řekl Havel. Podle něho jsou vysoké ceny obilí způsobeny hlavně vyšším objemem obilí určeného na výrobu biopaliva a objem úrody ani v České republice, ani v Evropě je neovlivní.

Navíc arabský svět, který tradičně dovážel obilí z Ruska a Ukrajiny, se s poptávkou obrací na jiné evropské země. Obě země letos totiž postihlo obrovské sucho a obilí nevyvážejí, řekl prezident agrární komory Jan Veleba.

Zatímco loni se tuna krmného obilí prodávala za 2600 korun letos již jeho cena překročila 4000 korun. „Němci ho v západních Čechách kupují přímo od kombajnu a platí za tunu 4200 korun,“ řekl Veleba. Potravinářská pšenice se loni prodávala za 3000 korun za tunu, zatímco letos její cena začíná na 4500 korun, dodal.

Na zvýšenou poptávku rychle zareagovali zemědělci, kteří již minulý týden začali nabízet mlynářům obilí za vyšší ceny. „Asi před týdnem se v Česku začali objevovat překupníci, kteří skupují obilí za 5000 korun za tunu, a tím nás přebijí asi o 800 korun,“ řekl Jaroslav Chochole, zastupující předseda společenství mlynářů a pekařů ČR. Tito překupníci, kteří později obilí prodávají dalším odběratelům, přicházejí z Německa, Rakouska a Polska.

Podle Chocholy většina mlynářů nemá zásoby starého, levnějšího obilí. Aby mohli mlít, musí nové ceny přijmout. To povede ke zdražení mouky asi o 25 procent a následně i ke zdražení pečiva, dodal Chochola.


Další podrobnosti
si přečtěte v dnešním vydání deníku


Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.