Lidovky.cz

Kuřata v Česku prudce zdražují

Ekonomika

  7:36
PRAHA - Ceny kuřat v České republice jsou výrazně vyšší než ve většině zemí Evropské unie. Podle statistiky Evropské komise stojí v Česku kilogram vykuchaného kuřete 2,1 eur (zhruba padesát dvě koruny), průměr Evropské unie bez Británie je přitom necelých 1,8 eur (asi čtyřicet čtyři korun).

Kuřata foto: Archiv MAFRA

Dražší zpracovatelská cena kuřat byla pouze v Německu, Řecku, Francii, na Kypru a ve Finsku.  „Velkým problémem je neustálé zdražování energií, vody nebo plynu,“ řekl LN majitel společnosti Drůbež Vysočina Bohuslav Čtveráček.

 Zároveň výrazně roste cena obilí, což má vliv na cenu krmných směsí. „Zatímco před rokem jsme za tunu krmiva platili pět až pět a půl tisíce korun, letos je to kolem osmi tisíc, “ dodal Čtveráček. Krmné směsi přitom tvoří sedmdesát procent nákladů.

Tuzemští drůbežáři si kvůli nestále rostoucím nákladům stěžují na minimální ziskovost, či spíše prodělek. Navíc je válcují levní dovozci kuřat z Polska, kteří nabízejí českým obchodníkům kilogram kuřete o deset až patnáct korun levněji než čeští zpracovatelé.
 „Polští drůbežáři mají nižší energetickou náročnost při zpracovávání kuřecího masa. Dokážou tak výrazně ušetřit na energií,“ vysvětluje prezident Agrární komory Jan Veleba.

 Čeští drůbežáři by přitom rádi zvedli cenu. Levná konkurence ze zahraničí jim to však nedovoluje. „Mnoho chovatelů je tak na hranici rentability. Navíc si nikdo nedovolí spekulovat, co bude dál. Zda cena půjde dolů, nebo naopak ještě poroste,“ uvedl Veleba. Někteří drůbežáři navíc spekulují, že za vysokými zpracovatelskými cenami kuřat může být nedávný konec jednoho z největších drůbežářských závodů v Česku – společnosti Xaverov. Firma je zavřená od loňského listopadu.

„Musíme si uvědomit, že ještě donedávna u nás fungovalo devět drůbežářských producentů a krach jednoho z nich s trhem zahýbá, protože ta kuřata v obchodech chybí,“ podotkl jeden zpracovatel masa.  Dalším z možných důvodů vyšší ceny je neexistence dohod mezi prvovýrobci, chovateli a zpracovateli o cenách, které budou finančně výhodné pro všechny strany. V Česku by ale za takové dohody rozděloval antimonopolní úřad pokuty.  O cenách tak velkou měrou rozhodují obchodníci, především velké obchodní řetězce, kteří vzhledem ke konkurenci tlačí zpracovatele k co nejnižším cenám.

 Kuřatům navíc silně konkuruje vepřové maso, jehož ceny šly rapidně dolů. Vepřový řízek je v současnosti o třicet až čtyřicet korun levnější než kuřecí. Přitom ve světě je kuřecí lacinější. Zatímco loni v únoru zaplatil český zákazník za kilogram vykuchaného kuřete 45 korun, o rok později už 62 korun.
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.