Lidovky.cz

Allegro je mezi stovkou světových restaurací

Ekonomika

  18:58
LONDÝN - Španělský restaurant El Bulli, jehož šéfkuchařem je král experimentální kuchyně Ferran Adriá, vybojoval letos už počtvrté za sebou prvenství v žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Hodnocení dělá každoročně britský kulinářský časopis Restaurant Magazine.

Restaurant Allegro hotelu Four Seasons, kterému byla udělena jako první restauraci v ČR hvězdička známého gastronomického průvodce Michelin Guide foto:  František Vlček, Lidové noviny

Do první stovky zařadil na 74. místo pražskou restauraci Allegro, držitelku prestižní michelinské hvězdy. Čestnou cenu za celoživotní dílo časopis udělil francouzskému šéfkuchaři Joëli Robuchonovi.

"Je to úžasná zpráva. Je to velká podpora České republiky i východního trhu," řekl ČTK vydavatel českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer. Upozornil, že v jeho "výběru" se tato restaurace ocitla na prvním místě v hodnocení expertů. "V hodnocení ´lidu´ ale byla na desátém místě," dodal.

Maurer zároveň upozornil, že každá restaurace, která se dostane do prestižního výběru časopisu Restaurant Magazine, je ve ´smrtící situaci´. "Klade to obrovské nároky. Hodnocení je někdy až přehnaně kritické," uvedl.

Podívejte se na žebříček 50 nejlepších restaurací.

Podle něj v restauraci El Bulli, která je na prvním místě, jsou stoly předplaceny až na dva roky. "Je to záležitost pro snoby i pro milovníky dobrého jídla," vysvětlil.

Podle Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu jde o velmi prestižní "tabulku", na které se shodují znalci světové gastronomie. "Každé restauraci podobné zařazení prospěje. Její zástupci mají přístup na světová gastronomická fóra, kde předvádí své umění," řekl ČTK.


Španělsko a Francie v popředí

Stejně jako loni šlape na paty proslavené restauraci El Bulli v Roses na španělském pobřeží Costa Brava britský restaurant The Fat Duck, jehož šéfkuchař Heston Blumenthal je přítelem Adriáa a jeho bývalým učedníkem.

Pařížský restaurant Pierre Gagnaire se stejnojmenným šéfkuchařem poklesl ze třetího na deváté místo. Předběhl ho restaurant Noma z Kodaně s mladým šéfkuchařem René Redzepim.

Španělsko obsadilo čtvrtou a pátou příčku s restauranty Mugaritz, který byl čtvrtý už loni, a El Celler de Can Roca, jenž si od loňska polepšil o 21 míst a zároveň byl v hodnocení 50 nejlepších restaurací světa označen za skokana roku.

Šesté místo zaujal americký restaurant Per Se následovaný francouzským podnikem Bras Michela Brase; hned za ním je španělský podnik Arzak a francouzský restaurant Pierre Gagnaire. První desítku uzavírá Alinea ze Spojených států. Šéfkuchař vítězné restaurace Ferran Adriá řekl, že jeho cena je oceněním jeho přítele Hestona Blumenthala, který je stejně jako on stoupencem molekulární kuchyně. "Ukázal mi, co v této profesi znamená čestnost...Ta cena je pro vás," řekl.

Francie nezaujala žádné z prvních pěti míst, ale zato má největší počet restaurací, které se vešly do Top 50, a to osm, stejně jako Spojené státy. Zvláštní cenu za celoživotní dílo dostal francouzský šéfkuchař Joël Robuchon, jehož L'Atelier de Joël Robuchon v Paříži se zařadil na 18. místo.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.