Lidovky.cz

Pěstováním speciálních brambor lze bojovat proti rakovině i infarktu

Ekonomika

  14:29
JIHLAVA - Brambory by mohly být ještě zdravější potravinou, než jsou dosud, tvrdí odborníci Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Během pětiletého výzkumného projektu prokázali, že změnami v technologii pěstování lze získat hlízy s vyšším obsahem antioxidantů, tedy látek, které pomáhají snižovat riziko výskytu nebezpečných chorob včetně infarktu a rakoviny.

Brambory foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Speciální nabídka by mohla pomoci oživit zájem spotřebitelů o brambory, jejichž tuzemská spotřeba klesá.

V bramborách je možné zvýšit především obsah selenu, jehož je v potravinách běžně nedostatek, řekl dnes ředitel ústavu Jaroslav Čepl. Lidé, kteří by do svého jídelníčku zařadili takzvané selenové brambory, by podle Čepla udělali pro své zdraví víc, než když v lékárně kupují drahé syntetické potravinové doplňky s tímto prvkem.

Průměrná roční spotřeba brambor v Česku

  rok      kg na obyvatele 
1950    145,9
1960    110,9
1970    106,7
1980     79,9 
1990     77,9 
2000     77,0
2006     70 
2008     65 až 70
Zdroj: ČSÚ, Výzkumný ústav bramborářský

"Selen je daleko lépe využitelný v přírodní formě," vysvětlil. Například v Rakousku se již selenem obohacuje obilí. Prodejní cena těchto brambor by ale byla o něco vyšší než u běžné produkce, protože výrobní náklady kvůli změnám v technologii pěstování stoupnou asi o pětinu.

Už byly podniknuty i první kroky k uvedení selenových brambor do praxe.

Obsah selenu v bramborách lze zvýšit speciálním přihnojováním. "Hnojivo se už připravuje do výroby," přiblížil ředitel. Přesto se zatím nedá odhadnout, kdy by se takové brambory mohly dostat na pulty obchodů. "Bude to záviset i na trhu a na poptávce," uvedl Čepl. Podotkl, že na rozdíl od nadnárodních producentů syntetického selenu nemají zemědělci peníze na velké reklamní kampaně.

Spotřeba brambor klesá
Před zhruba 20 lety ještě každý Čech v průměru zkonzumoval kolem 80 kilogramů brambor za rok, teď se průměrná roční spotřeba pohybuje mezi 65 až 70 kilogramy. Rozloha polí s bramborami v zemědělských podnicích podle statistiky od roku 1990 klesla skoro o tři čtvrtiny na loňských 30.000 hektarů. Zahrádkáři tuto plodinu pěstují asi na 8000 hektarech.

"I běžné brambory jsou přitom zdravou potravinou, protože obsahují mnoho nutričně důležitých látek, hlavně vitamín C a draslík," připomněl Čepl.

Vyšší obsah antioxidantů mají v tuzemsku zatím opomíjené odrůdy s barevnou dužninou.

Výzkumný ústav bramborářský v Brodě funguje od roku 1923. Nyní zaměstnává kolem 100 lidí, peníze na výzkum získává ze státních programů. Výzkum zaměřený na zvýšení antioxidantů v bramborách stát podpořil asi třemi miliony korun. Podílely se na něm i zemědělské univerzity v Praze a Brně.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.