Speciální nabídka by mohla pomoci oživit zájem spotřebitelů o brambory, jejichž tuzemská spotřeba klesá.
V bramborách je možné zvýšit především obsah selenu, jehož je v potravinách běžně nedostatek, řekl dnes ředitel ústavu Jaroslav Čepl. Lidé, kteří by do svého jídelníčku zařadili takzvané selenové brambory, by podle Čepla udělali pro své zdraví víc, než když v lékárně kupují drahé syntetické potravinové doplňky s tímto prvkem.
Průměrná roční spotřeba brambor v Česku rok kg na obyvatele |
Už byly podniknuty i první kroky k uvedení selenových brambor do praxe.
Obsah selenu v bramborách lze zvýšit speciálním přihnojováním. "Hnojivo se už připravuje do výroby," přiblížil ředitel. Přesto se zatím nedá odhadnout, kdy by se takové brambory mohly dostat na pulty obchodů. "Bude to záviset i na trhu a na poptávce," uvedl Čepl. Podotkl, že na rozdíl od nadnárodních producentů syntetického selenu nemají zemědělci peníze na velké reklamní kampaně.
Spotřeba brambor klesá
Před zhruba 20 lety ještě každý Čech v průměru zkonzumoval kolem 80 kilogramů brambor za rok, teď se průměrná roční spotřeba pohybuje mezi 65 až 70 kilogramy. Rozloha polí s bramborami v zemědělských podnicích podle statistiky od roku 1990 klesla skoro o tři čtvrtiny na loňských 30.000 hektarů. Zahrádkáři tuto plodinu pěstují asi na 8000 hektarech.
"I běžné brambory jsou přitom zdravou potravinou, protože obsahují mnoho nutričně důležitých látek, hlavně vitamín C a draslík," připomněl Čepl.
Vyšší obsah antioxidantů mají v tuzemsku zatím opomíjené odrůdy s barevnou dužninou.
Výzkumný ústav bramborářský v Brodě funguje od roku 1923. Nyní zaměstnává kolem 100 lidí, peníze na výzkum získává ze státních programů. Výzkum zaměřený na zvýšení antioxidantů v bramborách stát podpořil asi třemi miliony korun. Podílely se na něm i zemědělské univerzity v Praze a Brně.