Lidovky.cz

Češi se do německého pohostinství nehrnou, doma si vydělají stejně

Ekonomika

  10:29
BABYLON (Domažlicko) - Češi z pohraničí nemají už zájem pracovat v německých restauracích jako číšníci nebo kuchaři. Tamní mzdy jsou totiž po odečtení dopravy, případně ubytování, zhruba srovnatelné jako v Česku. Pracovní podmínky jsou navíc v Německu náročnějsí. Naopak české restaurace v příhraničí si mohou teď na pracovním trhu vybírat.

Číšník. foto: Shutterstock

"Tři roky už se nám tu vůbec nikdo z Česka nenabídl, přitom bavorské restaurace by o Čechy stály," řekl česká číšnice v restauraci a hotelu Adam-Bräu v Bodenmaisu, který je 15 kilometrů od hranic s Klatovskem.

V podniku pracuje už 17 let a tvrdí, že ho déle pracující Češi drží. Situace se výrazně změnila před sedmi lety, kdy čeští číšníci a kuchaři začali tvrdit, že se jim "pendlování" přestává vyplácet.

"Do Německa už nám lidé neutíkají, naopak se vracejí. Hledají práci, protože v Německu už to není tak atraktivní," řekla vedoucí Pizzerie na Babylonu Marie Novotná. Finančně náročný je dojezd, pracovní podmínky jsou jiné než u nás, musí se tam i více pracovat. V zahraničí je v gastronomii normálním jevem přerušení pracovní doby. "Dají jim mezi obědem a večeří volno a dělej si co chceš," dodala.

Zákazníci si personál hýčkají
Restaurace na Babylonu, kterou navštěvují hojně Němci, nepociťuje ani v krizi úbytek hostů. "Hodně se jich vrací, řada z nich už 12 let," řekla vedoucí. Němci i Češi jezdí za konkrétními číšníky a kuchaři. Personál je téměř stejný od otevření restaurace a známé tváře zákazníci vyhledávají.

Zjišťují si, kdy mají službu, vozí jim dárky, píší maily a pohledy, jsou s nimi v kontaktu, objednávají si domácí dorty i jídlo.

Všichni lidé na Babylonu jsou kmenovými zaměstnanci, což v této branži není časté. "Zvláště nyní je to pro ně životní jistota," uvedla Novotná. Podle ní restauraci považují "trochu za svoji". Není mezi nimi rivalita, chodí si navzájem pomáhat.

"Dostal jsem na úřadu práce v Plzni nabídku 60 lidí. Volal jsem téměř všem, bez úspěchu," řekl majitel nové restaurace v Tlučné na Plzeňsku. Dvě třetiny lidí mu řekli, že pracovat nechtějí, zbytek nebyl "použitelý". Podnikatel si nakonec vybral místní lidi.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.