1. Zkontrolujte celý výrobek pohledem |
Zkaženou potravinu můžete v některých případech odhalit i pouhým okem. Může se stát, že výrobek nemá prošlou trvanlivost, ale vykazuje již rysy kažení – typický zápach, změna barvy, viditelná plíseň na povrchu. Neberte raději ani potraviny v částečně poškozeném obalu. Případné zdravotní komplikace vám za to nestojí.
2. Kontrola data spotřeby |
Při výběru výrobku byste měli zkontrolovat datum spotřeby ("Spotřebujte do" u rychle kazících se potravin a "Minimální trvanlivost do" u trvanlivých potravin). Potraviny s označením "Spotřebujte do" s prošlým datem nesmí být dále nabízeny k prodeji, neboť nesplňují podmínku zdravotní nezávadnosti.
Potraviny s označením "Minimální trvanlivost do" s prošlým datem lze dále prodávat, ale s patřičným označením a oddělením od ostatních produktů. Zaměřit byste se měli nejen na datum, ale i na samotnou etiketu, jestli nejeví známky poškození či přelepení.
Anketa
Koupili jste již někdy zkažené potraviny?
3. Jak poznat závadné maso |
Kazící se maso můžete poznat podle tmavší barvy, zápachu či podle šťávy, která se z něho uvolňuje. Specializované podložky však přebytečnou šťávu nasávají, takže ne vždy si tohoto rysu všimnete. Někteří obchodníci maso omývají, aby neutralizovali povrch a zmírnili tak zápach. Jedná se však jen o kosmetickou úpravu. Používá se i hypermangan, který dodá masu opět červenou barvu a čerstvý vzhled.
Riziko nákupu závadného masa roste s vyšší mírou úpravy masa. U marinovaného masa dochází k překrytí zápachu a obarvení masa. Do mletého masa může být přidána obarvená voda, která také zlepší vzhled.
U salámů, klobás a párků si pozorně prohlédněte jejich povrch. Pokud je scvrklý nebo s plísňovitým povrchem (který není pro daný produkt běžný), měli byste zbystřit. Pro staré zboží je také typický nepříjemný zápach.
4. Čerstvá ryba má barvu |
Pokud kupujete ryby, je potřeba všímat si jejich barvy. Zatímco čerstvé ryby mají jasnou a lesklou kůži, ty staré jsou vybledlé. Také žábry by měly být červené a napjaté. Dalším tipem pro rozpoznání čerstvé ryby jsou její oči. Pokud jsou vpadlé nebo svraštělé, raději rybu nekupujte.
5. Mražené potraviny |
Balení musí být neponičená, uzavřená. Potraviny, které nejsou úplně zmrzlé, mohou být zkažené. Berte proto raději balení úplně zespod mrazicích boxů. I tak se může stát, že si koupíte zboží, které rozmrzlo a poté bylo znovu zmraženo. Pokud o kvalitě potraviny pochybujete, raději ji nejzte.
Braňte svoje zájmyPodle Potravinářské komory zatím nejsou Češi bohužel zvyklí bránit svoje zájmy, i to je jeden z důvodů, proč se kvalita prodávaných potravin zhoršuje. Proto pokud nejste opakovaně spokojeni s potravinami v obchodech, setkáváte se třeba s prodejem zkažených výrobků, nenechávejte si to pro sebe. Obraťte se se stížností například na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, nebo třeba na Občanské sdružení spotřebitelů Test. |