"Pro spotřebitele by to mohla být určitá orientace. Chtěli bychom to postupně prosadit," uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který hodlá ve věci jednat také s ministrem zemědělství Petrem Bendlem.
ČTĚTE TAKÉ: |
Podle Tomana současná legislativa neumožňuje, aby se normy staly závaznými, jednotlivé svazy by však jejich plnění mohly například dát do svých vnitřních předpisů. Normy by se týkaly hlavně masných, mlékárenských či pekařských výrobků. Deklarace na obalu by spotřebiteli zaručovala, že produkt byl vyroben z předepsaných surovin a tradičním způsobem.
Záměrné šizení je stále častější
Kvalitativním požadavkům loni nevyhovovalo 15 procent kontrolovaných potravin, uvedli v lednu zástupci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Přibývá prý případů, u nichž je podezření na záměrné šizení ze strany výrobců; většinou jsou to potraviny z dovozu. Inspekce proto zintenzivňuje kontrolu jakosti potravin.
Potravináři ze snižování kvality výrobků viní především obchodní řetězce. Ty prý výrobce svým tlakem na co nejnižší ceny nutí k nahrazování dražších surovin levnými.