Téměř čtyři kila prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci například našli inspektoři veterinární správy v Hradci nad Moravicí, prodejce je navíc znovu zmrazil a dál prodával.
ČTĚTE TAKÉ: |
Nejčastější prohřešky, které mohou mít přímý dopad na lidské zdraví, se však týkají nedodržování stanovené teploty při prodeji hlavně sýrů, ale i masa nebo sádla. V Břeclavi inspektoři inspektoři odhalili 27 balení sádla po 600 gramech, které bylo skladováno při teplotě skoro 20 °C, přičemž výrobcem stanovená teplota je 5 °C.
Jihomoravského kraje se také týkal nález pařených sýrů, které prodejce skladoval při teplotě přes 21 °C, přitom doporučená teplota je 4–8 °C. Podobných prohřešků se skladováním sýrů se dopustili také prodejci na farmářských trzích v Praze.
Listerie v párcích, salmonela v kuřecích křídlech
Ve středočeských Netvořicích odhalila inspekce v libových párcích listerii, v Mohelnici v Olomouckém kraji byla odhalena salmonela v marinovaných kuřecích křídlech. V obou případech inspekce zakázala uvádět výrobky dál do oběhu a nařídila sanitaci výrobního zařízení. S prodejci bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami.
Nálezy listerie a salmonely jsou podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna spíše výjimkou. "Toto zjištění znamená, že bylo sice zjištěno nadlimitní množství, což ale by nemělo lidi přímo ohrozit, zejména proto, že jak párky, tak marinovaná kuřecí křídla jsou výrobky určené k tepelnému zpracování. Teplem se opravdu ve velice krátké době jak salmonela, tak listerie zlikvidují," vysvětluje Duben.
U salmonely a listerie pozor na druhotnou kontaminaci
Upozorňuje ale na takzvanou druhotnou kontaminaci jiných potravin, při níž se listerie či salmonely mohou rozmnožit. Proto je podle něj dobré dodržovat základy hygieny, tedy například stejnými noži nekrájet maso, sýry i zeleninu, aby nedošlo k případnému přenosu, a omývat také používané nádoby a prkénka.
Jak při výběru uzenin nenaletět obchodnickým trikům?Zákazník by si měl v obchodě uvědomit, že zájem obchodníka je především prodat, tudíž by se měl být obezřetný, upozorňuje Josef Duben ze Státní veterinární správy.
|