„Rezumé: prošlé zlikvidovat, to je neškodně odstranit na náklady provozovatele a nedokonale označené vepřové vrátit dodavateli, plus byla uložena pokuta,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
Inspektoři objevili závadné maso i v dalších prodejnách. V Dolních Břežanech našli salmonelu v šarži 89 kg mělněného kuřecího masa. „To znamená uložení pokuty plus zákaz výroby do doby nalezení a odstranění příčiny a opětovný prodej zahájit až po předložení vyhovujícího výsledku laboratorního vyšetření výrobku,“ vysvětlil Duben.
Teplá sekaná
Pokuta a konec prodeje postihl i prodejce na tržišti Valy u Přelouče. „Prodejce nedoložil u 8 kg klobás a 10 kg ovčího sýra data použitelnosti, složení a neměl k dispozici doklady o původu, nemluvě o hygieně prodeje,“ popsal mluvčí.
ČTĚTE VÍCE: |
„Zahodit“ několik kilogramů masa, konkrétně sekané pečeně, muselo i jedno plzeňské řeznictví. „Museli znehodnotit a v souladu s patřičnými předpisy odstranit z nabídky 3 kg sekané pečeně, která byla nabízena jako čerstvá teplá potravina, ale v okamžiku prodeje již byla „studená“. Takzvaná teplá sekaná musí být udržována při teplotě nad 60 °C. V dotyčném případě to bylo 25, 2 °C,“ dodal mluvčí.