Lidovky.cz

Nejvíce podvodů s potravinami? Olivový olej, ryby a bio, varuje EU

Evropa

  12:00
BRUSEL - Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa za hovězí. Uvedla to agentura AP s odvoláním na hrubou verzi zprávy Evropské unie.
„Tekuté zlato“ olivový olej

„Tekuté zlato“ olivový olej foto: Shutterstock

Zpráva vychází z akademických studií, policejních záznamů a konzultací s podnikateli v odvětví. Do první desítky se dále dostaly mléko, obilí, med a javorový sirup, káva a čaj, koření, víno a některé ovocné šťávy.

Ryby - ilustrační foto

Členka Evropského parlamentu Esther de Langeová agentuře AP řekla, že ji překvapilo, že maso se nedostalo mezi deset potravin nejvíce náchylných k falšování a podvodům.

Udivilo ji rovněž, že některé supermarkety si testují kalamárové kroužky, aby se ujistily, že nejsou vyrobené z vepřového masa z konečníku zvířete.

Na počátku letošního roku otřásl Evropou skandál se záměnou koňského masa za hovězí, který se nejprve objevil v Irsku a Británii a následně zasáhl další státy včetně Česka (více čtěte ZDE). Koňské maso není pro člověka zdravotně závadné, jeho nepřiznaná záměna za jiné druhy masa je ale podvodem. Jako náhražka hovězího se koňské maso objevuje především proto, že je levnější.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.