Nejčastěji z Německa nebo Dánska. To se ale spotřebitel obvykle nedozvěděl, protože označovat původ u syrového masa nebylo povinné.
Od 1. dubna se ale situace mění a původ musí výrobci uvádět nejen u hovězího masa, čerstvého ovoce a zeleniny a vajec, jak tomu bylo dosud, ale také u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Vyžaduje to nové nařízení EU.
„U nezpracovaných potravin, tedy u masa, vajec, ovoce a zeleniny, se spotřebitel na základě označení dozví, kde byl produkt vypěstován nebo zvíře chováno,“ přibližuje Radek Melichar, mluvčí ministerstva zemědělství.
V praxi bude nařízení řešit i to, jak označit zemi původu u masa, když se zvíře narodilo v jiné zemi. V Česku se to často týká selat dovezených na vykrmení a porážku z Dánska. Jejich maso získá označení „země původu ČR“, pokud většinu života zvířata prožila v Česku a také tu byla jatečně zpracována.