Lidovky.cz

Češi obědvají v hospodě daleko více než Italové či Francouzi

Ekonomika

  14:10
PRAHA - Ve srovnání se zeměmi západní Evropy Češi přes poledne výrazně více navštěvují restaurace a jídelny. To platí i navzdory tomu, že i u nás roste počet těch, kteří raději jedí u pracovního stolu, či dokonce neobědvají vůbec. Vyplývá to z průzkumu stravenkové společnosti Edenred.
Jídlo (ilustrační foto)

Jídlo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Jde o srovnání dat sesbíraná v letech 2009 a 2015.  Podíl lidí, kteří obvykle jedí přímo na svém pracovišti, se za šest let zvýšil o více než dva procentní body na 12,4 procenta.

Zlevní obědy? Babiš navrhuje snížit restauracím sazbu DPH

Zhruba jedenáct procent respondentů se pak stravuje v oddychové místnosti na pracovišti a přes 65 procent v restauraci nebo v jídelnách.

„To je dáno zejména tradicí poledních menu, které jsou v tuzemsku rozšířenější než na západ od českých hranic,“ uvedl ředitel marketingu a strategie společnosti Edenred Pavel Kusý. 

Ve Francii, Belgii nebo Itálii je naopak daleko větší podíl zaměstnaných lidí, kteří si na oběd odskočí z práce domů. Zatímco v Česku se to týká necelých tří procent lidí, ve Francii jde o více než čtvrtinu všech zaměstnanců.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.