Lidovky.cz

V kuřecím mase z Polska byla salmonela. Na pulty se dostalo 10 tun

Slovensko

  11:25
PRAHA - Z českého trhu mizí na deset tun velmi nebezpečného masa. Kuřecí řízky bez kosti od polského dodavatele obsahovaly salmonelu. Ještě v den zjištění - ve čtvrtek - začalo stahování masa z obchodů.
Kuřecí řízky - ilustrační foto.

Kuřecí řízky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Část masa už si lidé z obchodů odnesli. Dílem se v rámci distribuce dostala na Slovensko. Viníkovi pochybení hrozí pokuta milion korun.

Bakterie salmonely, způsobující nepříjemné průjmové onemocnění, ve vzorcích z polské zásilky objevili pracovníci Státní veterinární správy. Na svých stránkách informují, že lidé můžou balení vrátit v místech, kde je zakoupili.

Inspekce zavřela 8 hospod za dva týdny. Včetně podniku z Vrchní, prchni!

Konkrétně jde o výrobek s názvem „Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže“, třída jakosti A. Výrobce má identifikační označení PL 12030323.

Balení obsahuje 6 x 2 kilogramy masa, datum minimální trvanlivosti je 29. 3. 2016.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají z potravy, nádobí nebo špinavých rukou. 

Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin způsobené průjmem či zvracením.  

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.