Na první pohled děsivé číslo ovšem ve srovnání s okolními zeměmi ukazuje, že Češi na tom v plýtvání potravinami nejsou tak zle.
Proti ‚pražské‘ matrjošce jdou do boje české suvenýry s motivem lípy |
Potravinového odpadu, kam se započítávají nejen vynesené odpadkové koše domácností, ale i vyhozené poživatiny ze supermarketů a průmyslu, vyprodukuje Česko 729 tisíc tun ročně.
Jenže podobně lidnaté Rakousko více než dvakrát tolik – 1858 tisíc tun. Stejně vyhozených potravin udává i Maďarsko. V přepočtu na obyvatele je na tom hůř také Slovensko.
Nemusí to ovšem znamenat, že by Češi byli v nakládání s potravinami extrémně obezřetní. Statistika totiž nedokáže odlišit, kolik odpadu vyprodukují domácnosti, kolik průmysl a kolik se vyhodí v obchodech.
Podstatnou roli hraje i zemědělská výroba. Rakousko oproti Česku plýtvá – jenže ročně vyprodukuje mnohem více masa a mléka.
Třeba organizace Byznys pro společnost odhadla, že průměrný Čech vyhodí měsíčně do popelnice až 15 kilogramů potravin. Většina z nich přitom skončí v kategorii nevytříděný odpad a do statistik plýtvání potravinami se nedostane.