Na celkových výdajích Čechů se útraty v restauracích a kavárnách předloni podílely 6,5 procenta, o rok dříve to bylo 6,6 procenta. Na hrubém domácím produktu ČR se tyto výdaje předloni podílely 3,2 procenta, stejně jako o rok dříve. „Stravování mimo domov představuje stále důležitější součást české ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.
V roce 2008 činil totiž podíl těchto útrat na celkových výdajích obyvatel ČR jen 5,7 procenta, upozornil. Podle jeho odhadů výdaje Čechů za stravování mimo domov stouply i v loňském roce.
Stravování mimo domov v rámci EU. | foto: Eurostat
Ve všech zemích EU se v roce 2018 výdaje za restaurační a podobné služby podílely na celkových výdajích sedmi procenty a na HDP 3,8 procenta.
Největší část z celkového objemu svých výdajů utráceli předloni v restauracích a dalších stravovacích zařízeních Irové (14,4 procenta) a Španělé (13 procent).
Naopak nejmenší podíl na to ze svých celkových útrat vydávají Rumuni (1,9 procenta) a Poláci (tři procenta).