Lidovky.cz

Přestaňte tu věc nazývat máslem, zuří Brusel a žene Česko k soudu

Ekonomika

  12:05aktualizováno  16:22
PRAHA - Evropská komise zažaluje Česko kvůli pomazánkovému máslu. Nelíbí se jí, že název používá pro výrobek, který vlastnosti másla nemá. V unii se označení "máslo" smí používat jen v případě, že výrobek obsahuje více než 80 procent mléčného tuku, což v tomto případě neplatí. Spor českých mlékařů usilujících o zachování tradičního názvu výrobku s unijními úředníky trvá již několik let.

Pomazánkové máslo v ohrožení. foto: ČTK

ČTK o tom dnes informovala Evropská komise. České předpisy dovolují používat označení pomazánkové máslo pro výrobky, které obsahují alespoň 31 procent mléčných tuků. Podle unijních norem by ovšem čeští výrobci měli takové produkty označovat jako "roztíratelný tuk".

Čtěte více:


Brusel může nicméně výrobcům udělit výjimku, ale jen v případě, že jde o tradičný výrobek či o popis některých jeho vlastností. Tuto podmínku podle české strany pomazánkové máslo splňuje.

"Chceme zachovat označení, na které jsou spotřebitelé zvyklí už desítky let; pro zákazníka je to pojem, pro výrobce zavedená marketingová značka.

Česká republika podporuje výrobu tradičních výrobků, a proto i nadále považuje za oprávněné užívat pro tradiční výrobek tradiční název," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa. "Právě tím, že výrobek je tradiční a zákazníci dobře znají jeho parametry, nemůže dojít ke klamání spotřebitele. Navíc uznání označení chceme jen pro český trh," doplnil.

"Českomoravský mlékárenský svaz a všichni výrobci tohoto unikátního českého produktu jsou tímto rozhodnutím komise velice znepokojeni, nesouhlasí s ním a jsou připraveni obhajovat svou pozici i v soudním sporu," reagoval na rozhodnutí předseda svazu Jiří Kopáček.

Češi o výjimku žádali, ale komise jí zamítla.  "Výrobky s obsahem mléčného tuku nižším než 80 procent, a tedy s vyšším obsahem vody než v másle vyrobeném v souladu s právními předpisy EU, soutěží na trhu s tímto výrobkem. Vyšší obsah vody poskytuje výrobci těchto výrobků ekonomické výhody. To vede k nerovné soutěži," uvedla komise.

Pomazánkové máslo musí změnit název.

Používání označení pomazánkové máslo podle Bruselu rovněž může mást spotřebitele v různých členských státech EU. Pojem máslo se totiž ve stejném významu jako v češtině používá i v polštině, slovenštině, slovinštině a bulharštině.

Co je to pomázánkové máslo?

Podle českých mlékařů se výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně.

Dodnes se vyrábí pouze v České republice a na Slovensku. Mezi tuzemskými spotřebiteli je pomazánkové máslo oblíbené. Obyvatel ČR v průměru ročně spotřebuje zhruba jeden kilogram této mléčné pomazánky.

Největším výrobcem  pomazánkového másla je
tradičně Choceňská mlékárna.

"V zájmu dodržování právních předpisů EU by Česká republika měla používat vhodné označení stanovené v jednotném nařízení o společné organizaci trhů, jako například roztíratelný tuk, nebo by měl obsah tuku být upraven na úroveň másla," doplnila komise.

Mlékaři zdůrazňují, že výjimka, kterou dlouhodobě požadují, by platila výlučně pro český trh, kde má výrobek více než třicetiletou tradici a těší se velké oblibě spotřebitelů. Při vývozu produktu za hranice České republiky by byl mléčný výrobek prodáván pod označením, které stanoví unijní legislativa, řekl dnes ČTK předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Mlékaři již také připravili žádost o udělení označení Zaručená tradiční
specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se zvláštní povahou. Argumentují také tím, že například jiný člen EU, Španělsko, získalo v minulosti výjimku pro dva své tradiční výrobky nesoucí v názvu slovo "máslo", které také unijní definici nesplňují. Obsahují výrazně méně tuku, navíc je v nich cukr, uvedl Kopáček.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.