Návrh novely zákona o živnostenském podnikání, která zavádí koncese na prodej alkoholu, vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu to ale problém s černým trhem nevyřeší.
Novela má zajistit lepší kontrolovatelnost obchodníků s lihem a lihovinami a měla by omezit prodej nezdaněného a nekvalitního alkoholu. Cílem opatření také je zlepšit ochranu spotřebitelů a jejich zdraví. Regulace se dotkne i restaurací.
"Účelem navrhované úpravy není klást neodůvodněné překážky pro vstup do podnikání v dané oblasti, a proto se navrhuje nevyžadovat prokázání odborné způsobilosti pro získání oprávnění k pouhému prodeji lihu a lihovin tak, jak se vyžaduje v případě výrobců," uvádí důvodová zpráva k novele.
Konec kanystrů a kamery celníků
Další schválený návrh o povinném označování lihu například zavádí snížení objemu spotřebitelského balení lihu z šesti litrů na jeden litr. Zákon dále nařizuje výrobcům a distributorům složit kauci pět milionů korun jako jednu z podmínek pro registraci k podnikání s lihem.
Zavedena by také měla být nová generace kontrolních pásek s novými ochrannými prvky. V provozovnách, kde se kolkuje tvrdý alkohol, mají být nově kamery propojené na celní správu.
Novela zpřísňuje režim kontroly nakládání s kolky a zavádí vyšší sankcí za porušování zákona. Navíc zákon nově zavádí povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní kolky celníkům.
Koncese bez podmínek
Zavedení koncesí na prodej alkoholu podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky problémy s černým trhem nevyřeší, protože se budou udělovat prodejcům bez podmínek.
"My jsme navrhovali do přidělování koncesí zahrnout podmínky. Než by prodejce dostal koncesi, musel by projít kontrolou účetní evidence, placení daní a zda eviduje tržby," míní Juračka.
Ko smí prodávat alkoholOdhadovaný počet podnikatelů, kteří budou dotčeni navrhovanou úpravou, je více než 229 tisíc. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro řemeslnou živnost "Hostinská činnost" vlastní téměř 185 400 podnikatelů. Nyní lze lihoviny prodávat v obchodní síti v rámci oprávnění k provozování živnosti volné. Prodávat líh a lihoviny mohou rovněž jejich výrobci, a to na základě oprávnění ke koncesované živnosti. Tyto živnosti jsou oprávněny provozovat dva miliony fyzických a právnických osob. |