Slovenský úřad veřejného zdravotnictví informoval, že nově mohou restaurace nabízet jídlo z tepelně nezpracovaného masa po splnění několika podmínek. Například vejce musejí pocházet z registrovaných a kontrolovaných chovů a tatarák lze nabízet jen bezprostředně po jeho přípravě.
Policie našla podivný sklad masa v Sapě. Potraviny ‚jevily smyslové změny‘ |
Podnikatelé v gastronomii také budou muset dopředu ohlásit hygienikům, že tatarák zařadí do nabídky. Kromě toho do jídelního lístku mají doplnit upozornění, že se nedoporučuje konzumace tepelně neupraveného masa a vajec mimo jiné u dětí, v těhotenství a u osob s oslabenou imunitou.
Zákaz podávání tataráku a jiných pokrmů z tepelně neupraveného masa bude nadále platit pro stánky s rychlým občerstvením či v závodních jídelnách.
Veřejná debata o podávání tataráku v restauracích začala na Slovensku loni na podzim, kdy hygienici po raziích v restauracích, které tento pokrm nabízely, upozornili na platný zákaz podávání jídel s obsahem syrového masa či vajec.
Podnikatelům tehdy za to hrozila pokuta až 20 tisíc eur. Následně se na internetu objevila petice vyzývající k povolení prodeje tataráku a ke změně příslušné vyhlášky.